Geplaatst op 18 augustus 2023
Man met een missie: boer als dokter
Ieder jaar reiken we eerste bramen uit aan iemand die een bijzondere rol vervult voor het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden of de Wâldpykcultuur. Dit jaar zijn de eerste brommels voor Theo Mulder, bekend van fouragehandel Mulder Agro uit Kollumersweach. Mulder is een man op missie, een bodemmissionaris!
Boer de dokter van de toekomst
Hij draagt uit dat gezond en smaakvol eten juist groeit op gezonde grond. Die gezonde grond krijg je door organische meststoffen en mineralen in balans toe te voegen aan de bodem. En dus juist niet door steeds maar kunstmest toe te voegen, aldus Mulder. “As de boer de grûn (boaiemlibben) better fuorret, krije jo iten mei folle mear fitamines en smaak, aroma’s. In boer mei sa ’n produksjemetoade is de dokter fan de takomst!”
Mulders denkwijze en invloed reiken steeds verder. Zijn verhaal en ideeën deelt hij met boeren, politici, wetenschappers en burgers. Inmiddels zijn er in de Noardlike Fryske Wâlden enkele boeren die minder kunstmest gebruiken en de bodem meer voeden met organische meststoffen via groenbemesters en mineralen. Een prachtig begin voor de Friese omslag naar kringlooplandbouw. En dat was zeker de eerste bramen van 2023 waard. Wupke Wâldpyk reikte ze op ludieke wijze uit.
Twee keer eerste bramen
Rond de aanbieding van de eerste bramen hadden een klein informatief programma gebouwd. Theo Mulder was zelf onderdeel van dat programma met zijn presentatie ‘Sûne Grûn, Sûn en Lekker Iten’. Want dat is wat ons betreft de beste manier om het 60-tal gasten te laten ervaren waarom juist hij de eerste bramen verdient!
Eigenlijk had Mulder de eerste bramen als eens gehad. Commissie Brommels! lid Betty had hem gekozen als eigen ‘grienheld’ in 2020. Nu de eerste bramen dus nógmaals vanuit ons allemaal. Dat maakt het wel een beetje speciaal.
Oudste voedselbos van Nederland
Ook speciaal was de locatie voor de feestelijke aanbieding: Landgoed Nij Boelens in Boelenslaan. Een landgoed in ontwikkeling dat bestaat uit een groot oud voedselbos en jonger voedselbos van maar liefst 5 ha. Ook is er een perceel weiland, dat ingezaaid wordt met bloemen. Het oude bos is zelfs het oudste voedselbos van Nederland!
Wijlen landschapsdekundige Jan J. de Boer legde het bos ooit aan met het doel om te laten zien dat er een enorme verscheidenheid is aan eetbare vruchten in ons land. Veel meer dan appels, peren en pruimen. Een rijk voedselbos vol struiken en bomen met verschillende soorten bessen en noten is het resultaat.
Enkele jaren geleden kochten Fred en Marianne Hazeleger het landgoed van de erfgenamen van Jan J. de Boer. Het echtpaar Hazeleger zet het levenswerk van De Boer voort. Op het programma van de uitreiking stond een excursie door het voedselbos. Een inspirerend opwarmertje voor de vele ‘smaak fan ‘e Wâlden’ activiteiten op het brommelsprogramma van zaterdag 26 en zondag 27 augustus.Heb jij je programma al samengesteld?