Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden is een uniek gebied tussen Dokkum en Drachten. In het eeuwenoude, smûke (knusse) coulisselandschap zie je houtwallen, elzensingels, weidegronden, moerassen en veel zandpaden. Rijen bomen met daaronder (bramen)struiken omzomen de weilanden. Opvallend is ook het grote aantal pingo’s en dobben (meertjes). Pingo’s zijn overblijfselen uit de ijstijd.
Houtwallen en elzensingels worden van oudsher door boeren gebruikt als grensafscheiding. Deze rijen bomen bieden schaduw aan het vee en luwte tegen de wind. Het is een schuilplaats voor allerlei wilde dieren. De houtopbrengst kwam de boeren goed van pas.
De (bramen)struiklaag en kruidlaag die onder de bomen groeien, zijn heel aantrekkelijk voor insecten, vogels en andere dieren en zijn daardoor belangrijk voor de biodiversiteit.
Voor het behoud van dit prachtige cultuurhistorische landschap is veel onderhoud nodig. De boeren in deze streek onderhouden het grootste deel van het Nationaal Landschap samen met organisaties zoals Staatsbosbeheer en particuliere grondeigenaren.
Meer informatie over het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden en het beheer van dit landschap en de boerenlandvogels vind je op de website van Vereniging Noardlike Fryske Wâlden.