Geplaatst op 9 juli 2016
In kader van het Wâldpykfestijn Brommels! hebben de groepen 6 en 7 van OBS de Mienskip in Buitenpost de hele vrijdagochtend 8 juli een natuurbeleving gehad in het landschap tussen Buitenpost en Kollum. Samen met bramenexpert Karst Meijer en landschapsdekundige Jan de Boer zijn ze op zoek gegaan naar verschillende bramensoorten en andere gewassen met eetbare vruchten. Bij Cadeau- en streekproductenwinkel Op ‘e Stâl kwamen ze tot hun verrassing het Brommelwyfke tegen, 98 jaar oud inmiddels, die hen vertelde dat ze ieder jaar nog bramen zocht en er jam, sap, siroop en taartjes van maakte. Het Bloemenparadyske was het eindstation van deze Foodwalk waar de kinderen een speurtocht deden waarbij ze in kleine groepjes in de Elzensingels 10 verschillende plantensoorten zochten en van deze bomen/struiken en henzelf een ‘selfie’ maakten. Ook verzamelden ze bladeren van zo veel mogelijk verschillende soorten Bramen.
De leerlingen liepen de route van de Foodwalk Buitenpost – Kollum. Tijdens de wandeltocht en in de Elzensingels bij het Bloemenparadyske werden door de kinderen 10 verschillende bramensoorten ontdekt die door bramenexpert Karst Meijer werden benoemd. Soorten als de Himalaya Braam, de Aangename Braam en de Rubus Frieslandicus. De vondst van de laatste soort die door een groepje uit groep 6, bestaande uit Dyami, Thieme, Egbert, Jessie en Collin werd gedaan, was heel bijzonder. Deze soort werd pas vorig jaar voor het eerst wetenschappelijk beschreven en de weilanden bij het Bloemenparadyske zijn sinds vandaag de meest noordelijke vindplaats van de soort. Al die verschillende soorten Bramen smaken ook verschillend. Op 27 en 28 augustus tijdens Brommels!, het Wâldpyk bramenfestijn, wanneer de Bramen rijp zijn, komen de kinderen terug om het verschil te proeven. “In Nederland zijn alleen al 200 verschillende bramensoorten”, aldus Meijer. “Zoveel hebben ze (gelukkig) niet gevonden, zodat de kinderen tijdens Brommels! een select aantal bijzondere bramensoorten kunnen proeven”.
De bomen, struiken en kruidenlaag van de singels rond de landerijen van de biologische bloemenzelfpluktuin ‘Het Bloemenparadyske’ zijn enorm biodivers. Jan de Boer van streekmerk Wâldpyk had van 10 bekende bomen en struiken een zoekkaart gemaakt. Hiermee zochten groepjes kinderen niet alleen de Braam en de Els, maar ook de Esdoorn, de Vuilboom, de Meidoorn, de Es, de Wilg, de Eik, de Vlier en de Lijsterbes. Als ze de soort hadden gevonden maakten de kinderen een selfie van henzelf en de betreffende boom/struik.
De partners in de Foodwalk-route Buitenpost-Kollum willen de inwoners van de streek, en met name kinderen, graag bewust maken van de rijkdom van de natuur, het landschap en de historie in hun eigen omgeving. Tijdens de tocht komen de kinderen fijn in beweging en kunnen ze al hun zintuigen optimaal gebruiken.Behalve met de bramen maken ze onderweg ook kennis met heel wat meer bijzondere planten.
(pb. Stichting Wrâldfrucht, 8 juli 2016)